Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν στην Πάφο.
Την εκδήλωση συντόνιζε η δικηγόρος Στεφανία Φλωράκη.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Επαμεινώνδας Κορακίδης, ανέφερε πως η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελεί τη βάση για κάθε σύγχρονη κοινωνία των ανθρώπων.
Ο Μάνθος Ματθαίου, πρώην Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής στον χαιρετισμό του μίλησε για το στοιχείο της ελευθερίας της γνώμης που δεν περιορίζεται μόνο στην ελευθερία του λόγου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 18 του συντάγματος ο καθένας έχει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψης, συνειδήσεως και θρησκείας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ματθαίου είπε πως το τι πιστεύει ο καθένας μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα μας . Ο καθένας μας είπε, έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκείας ή ακόμη και να μην έχει θρησκεία σημειώνοντας πως ακόμη και το δικαίωμα της σιωπής αποτελεί μέρος του δικαιώματος της έκφρασης.
Ο δικηγόρος Ηλίας Σατολιάς, ο οποίος μίλησε για την Ελευθερία της Έκφρασης, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η προστασία που παρέχει το Άρθρο 19 έχει άμεση σχέση με την υλοποίηση όχι μόνο του συγκεκριμένου δικαιώματος αλλά και με την διασφάλιση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελευθερία της έκφρασης είπε, θεωρείται ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική προώθηση των δικαιωμάτων γενικότερα, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ως εκτενώς ανέφερε στην παρουσίαση του. Παρά όμως τη θεμελιώδη αξία του σημείωσε, πως το Άρθρο 19 δεν είναι απόλυτο και υπόκειται σε παρεμβάσεις όταν προνοείται από το Νόμο. Δηλαδή, όπως εξήγησε, όταν κρίνεται απαραίτητο στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας και όταν επιδιώκει ένα θεμιτό σκοπό. Επεσήμανε δε, πως τα μέτρα παρέκκλισης ή παρέμβασης στο δικαίωμα αυτό, πρέπει πάντοτε να είναι σε αναλογία με το σκοπό που επιδιώκεται.
Το γεγονός ότι πλέον στην κοινωνία του σήμερα, έχουν αλλάξει τα μέσα έκφρασης και πως αυτή πραγματοποιείται, σε μεγάλο βαθμό μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ή το διαδίκτυο γενικότερα, ο κ. Σατολιάς είπε, πως πρέπει η Πολιτεία να βρίσκεται σε εγρήγορση. Ο ελευθεριακός χαρακτήρας των νέων μέσων δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την υποκίνηση μίσους και βίας. Αποτελεί , όπως είπε, ναι μεν δημόσιο χώρο και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε από κάθε λογής φορείς , είτε αυτοί εκφράζονται ανώνυμα , είτε επώνυμα. Η ανωνυμία είναι συστατικό στοιχείο που διαδικτύου, κατοχυρωμένο, και απολύτως σεβαστό. Δεν μπορεί όμως ποτέ να γίνει συνώνυμο της ατιμωρησίας, κατέληξε.
Τις δικές της εισηγήσεις παρουσίασε και η Μιρέλα Πάχου, μεταδιδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών, σχετικά με το επίκαιρο θέμα « Η Προστασία των Θρησκευτικών Συμβόλων ως Πτυχή της Θρησκευτικής Ελευθερίας. Νομολογιακές Τάσεις και Κοινωνικοπολιτικές Εντάσεις». Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Μιρέλα Πάφου είναι και καλλιτέχνης η οποία έχει συνεργαστεί με διάσημους τραγουδοποιούς της ροκ και της έντεχνης μουσικής σκηνής.
Πηγή: KYΠΕ/ Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου